Energielabel steeds belangrijker: kopers mogen meer lenen voor groene woning

Tot voor kort keken huizenkopers amper naar het energielabel van een huis waar ze interesse in hadden. De afgelopen paar jaar veranderde dat al, vooral door de gestegen energieprijzen. En sinds 1 januari is daar nog iets bijgekomen: nieuwe hypotheekregels. Hoe beter het energielabel, hoe meer de koper mag lenen voor de aankoop van een huis.

Voor een huis met het allerbeste energielabel mag een koper nu tot wel 50.000 euro meer lenen dan voor huizen met de drie slechtste energielabels. Omdat je met een zuinig huis veel minder kwijt bent aan de maandelijkse energierekening, mag je meer kwijt zijn aan je hypotheek, is de gedachte.

Verduurzaming stimuleren

Deze nieuwe regels zijn bedoeld om huiseigenaren aan te moedigen hun woning te verduurzamen, aangezien een huis met een gunstig energielabel bij verkoop aantrekkelijker is dan een huis met een minder gunstig label.

NVM-makelaars dienen zich bewust te zijn van de recent ingevoerde leennormen en zouden actief moeten aansturen op het promoten van huizen met zo gunstig mogelijke energielabels bij verkopers.

Energielabel aanvragen

Met de NVM Energielabel Service (Energielabel Service – NVM Service Office) kan elke NVM-makelaar eenvoudig en snel een aanvraag doen voor een opname van een energielabel. Gecertificeerde inspectiebureaus voeren binnen vaste opnametermijnen en met behulp van een digitale opname-app inspecties uit waar kwalitatieve energielabels uitrollen.

Meer informatie of direct een energielabel aanvragen? Klik hier!