Energielabels voor de meeste recreatiewoningen verplicht vanaf 1 januari 2024

De overheid wil eigenaren van recreatiewoningen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen, waarbij het energielabel voor recreatiewoningen behulpzaam kan zijn. Een hoger energielabel is niet alleen gunstig voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Daarom is het vanaf 1 januari 2024 verplicht om een energielabel te hebben voor je recreatiewoning. Deze verplichting voor een energielabel geldt zowel voor particulieren als bedrijven, zoals recreatieparken of kampeerterreinen. Zorg ervoor dat je tijdig over het definitieve energielabel beschikt, om het risico op een boete van enkele honderden euro’s te vermijden.

Er zijn een aantal uitzonderingen. In deze gevallen heb je géén energielabel nodig:

  • Voor chalets, (samengestelde) stacaravans en andere vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlak van minder dan 50 m2.
  • Als je je recreatiewoning minder dan vier maanden per jaar gebruikt. En het verwachte energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.
  • Bij een beschermd monument volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn.
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.

Heb je een recreatiewoning te koop of te huur, of ben je van plan dit binnenkort te doen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen als je dat nog niet hebt gedaan.

Met de NVM Energielabel Service kan elke NVM-makelaar eenvoudig een aanvraag doen voor een opname van een energielabel. Gecertificeerde inspectiebureaus voeren binnen vaste opnametermijnen en met behulp van een digitale opname-app inspecties uit waar kwalitatieve energielabels uitrollen. De opnames voldoen aan de eisen van de NTA-8800 norm en alle betrokken inspectiebureaus zijn BRL-9500W gecertificeerd.

Deze dienst is alleen beschikbaar voor NVM-leden. Een aanvraag indienen of meer informatie? Klik hier.